Categorieën

Er zijn natuurlijk veel meer dan 10 albums per jaar die wat aandacht verdienen. Daarom worden er naast de top 10 nog enkele albums uitgelicht die in een bepaalde categorie vallen. Er zijn drie vaste categorieën die elk jaar terugkomen. Daarnaast zijn er verschillende categorieën die elkaar afwisselen.


Vaste Categorieën

Relax plaat

De plaat waarbij je weer eens even lekker achterover leunt en helemaal niks uitvoert. Vaak met een mooi uitzicht, een biertje en een snack. Niet omdat de plaat zo uitmuntend is, maar omdat hij heerlijk relaxed op de achtergrond is.

Sfeer plaat

Tijdens de donkere en sombere dagen in het jaar draait deze plaat overuren. Soms simpelweg om bij weg te dromen. Soms om na te denken. Soms om de omliggende wereld te vergeten en te verdwalen in het muzikale landschap. En soms simpelweg omdat de plaat verwarmend is tijdens de koude dagen.

Nieuw plaat

De plaat die ook dit jaar weer bewijst dat de eeuwige zoektocht naar nieuwe muziek nog lang niet voorbij is. 


Keuze Categorieën

Verras plaat

Tja, soms verassen artiesten nog wel eens. Meestal doen ze dat op een negatieve manier, maar deze plaat is een positieve verrassing.

Jammer plaat

De plaat die de (meestal hoge) verwachtingen en beloften simpelweg niet waar kon maken. Dit gaat vaak gepaard met een verandering van muzikale richting en met een vocale groep voor- en tegenstanders.
Bij extreme gevallen word dit ook er de ‘gevallen voetstuk plaat‘. genoemd.

Beuk plaat

Je kent het wel, die opgepropte agressie, stress en irritaties die zo af en toe eens op komt zetten waarbij je eigenlijk alles om je heen aan gort wil slaan. Uiteraard doe je dit niet en houd je het allemaal beschaafd. Maar als deze plaat opstaat is dat toch erg lastig. De perfecte uitlaatklep die nog beter wordt wanneer je midden in die moshpit staat.

Feest plaat

Altijd moeite om het feestje op gang te krijgen, dan is dit misschien wel de uitkomst. Tenminste als de muziek past bij het feestje, maar dat is weer is iets heel anders.

Guilty Pleasure plaat

Sssst. Niet doorvertellen hoor, maar deze plaat is eigenlijk toch wel erg leuk om naar te luisteren.