Recensie: Enter Shikari – Nothing is True & Everything is Possible

Nothing is True & Everything is Possible Cover

De band is met Nothing is True & Everything is Possible weer terug naar waar ze mee begonnen. Een berg aan stijlen en ideeën mixen en gaandeweg het proces enorm veel plezier hebben. Het klinkt door in de muziek, de lol in het maken en spelen. Of ze ook weer zo sterk voor de boeg komen als ze vroeger deden? Ach laten we het erop houden dat iedereen ouder wordt.

Nothing is True & Everything is Possible is het vervolg op de albums Take to the Skies, Common Dreads en A Flash Flood of Colour. Alle vier de albums hebben namelijk de typerende Enter Shikari stijl. Na twee albums die daar wat van afweken is dat wel weer een fijne ervaring. Zo is er ruimte voor wat ballad gevoelige muziek, maatschappelijk kritische teksten en bewustwording van de natuur. Maar bovenal is er ruimte voor plezier. Iets wat de oudere albums ook kenmerkte en een van de grote pluspunten is bij de live shows. Dit album staat dan ook vol met heerlijke nummers die zo in de live shows gezet kunnen worden. En om het geheel compleet te maken hebben ze zowel muzikaal als tekstueel verschillende verwijzingen naar die oudere albums erin gezet.

Dat levert bijvoorbeeld een mooi moment op bij Reprise 3. Zodra het intermezzo begint heb ik direct het idee dat Common Dreads begint. Tekstueel gaat het nummer zelfs terug naar Take tot he Skies. Het opvolgende nummer T.I.N.A. had net zo makkelijk op dat album kunnen staan trouwens. En zo zijn er meer hints naar hun oudere werk. Daardoor wordt de luisteraar aangezet om de oudere albums weer eens uit de (digitale) kast te halen en op te zetten.

Daar zit echter een nadeel aan. Want hoe fijn Nothing is True & Everything is Possible ook in het gehoor ligt. Het is ook enorm vertrouwd en bekend. Op hun eerdere albums hebben ze het vaak beter gedaan. Dat maakt dit album zeker niet slecht. T.I.N.A., Marionettes en The King zijn heerlijke nummers die zeker niet misstaan in hun repertoire. Sterker nog Elegy for Extinction is met gemak een van hun best gemaakte nummers. Maar als geheel is Nothing is True & Everything is Possible simpelweg niet zo sterk als de voorgangers. Veel nummers blijven niet hangen en enkele nummers beginnen zelfs te vervelen. En dat is jammer want het plezier wat ze hadden is duidelijk hoorbaar.

Nothing is True & Everything is Possible is het perfecte album voor mensen die niet bekend zijn met de band. Het klinkt als een feestje zoals ze dat live altijd bouwen en het geeft een goede dwarsdoorsnede van wat ze kunnen. De volgende albums om te proberen zijn dan Common Dreads en A Flash Flood of Colour zijn. Mocht je daarna neigen naar de hardere kant is The Mindsweep een goede opvolger, wil je een wat rustigere kant dan is The Spark het album. Uiteindelijk sluiten we af waar het allemaal mee begon. Take tot the Skies.

And Still, we will be here, standing like statues

Enter Shikari

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s