2019 Jaarlijst – Jaarplaat

Tool – Fear Inoculum

13 jaar wachten op een album en het dan niet geweldig vinden? Ik zou niet durven.

Tool heeft een vrijwel mythische status en zodra de aankondiging kwam werd het album al getipt als jaarplaat. Dat wil echter niet zeggen dat het geen polariserende plaat is. Want de verwachtingen waren zo hoog dat zelfs de band vreesde dat het niet goed genoeg was, daarom hebben ze het album zo’n 8 jaar geleden geschrapt en zijn ze overnieuw begonnen. Zodoende dat we er 13 jaar op moesten wachten.

Het album zelf is eigenlijk typerend Tool en toch zeer afwijkend. Het is afwijkend omdat de stijl na die 13 jaar toch veel meer Prog is geworden dan Metal. De agressie is verdwenen, iets wat ook wel logisch is natuurlijk. Want als je na ruim 20 jaar nog steeds staat te schreeuwen over hetzelfde ben je feitelijk geen steek opgeschoten. En dat weet de band maar al te goed. Fear Inoculum lijkt daardoor voornamelijk een reflectie op hun eigen bestaan en het leven te zijn geworden.. Iets wat Invincible prachtig weet te verwoorden. Uiteindelijk zou het niet des Tool zijn om wat genoeg vaagheden erin te stoppen voor eindeloze speculaties.

Fear Inoculum is niet de jaarplaat omdat ik er 13 jaar op heb moeten wachten. Of omdat Tool een mythische status heeft. Nee het is simpelweg de jaarplaat omdat Tool hier typisch Tool is. Nergens voorspelbaar, ongekende instrumentbeheersing en meesters in het verheffen van muziek naar echte kunst.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s