2019 Jaarlijst – Nr 3

IQ – Resistance

Elke vijf jaar een album uitbrengen zorgt er natuurlijk voor dat je het geschreven materiaal goed kan verfijnen. Iets wat de band dan ook zeer goed doet waardoor elke 5 jaar er weer een album is met een heerlijke kwaliteit muziek. Maar in die vijf jaar kan je natuurlijk ook veel meer muziek schrijven, dus kregen we vijf jaar geleden een dubbelalbum met 2 uur aan muziek. Ook dit jaar is het een dubbellaar geworden. Echter waar de vorige echt een dubbellaar was is dat deze keer niet echt het geval. De tweede cd is namelijk meer een bonus cd met muziek die ze te goed vonden om niet uit te brengen. Er zit daardoor ook een duidelijk verschil tussen de twee cd’s. 

Muzikaal zit het echter allemaal weer goed. De kwaliteit is zoals gewend net zoals de duur van de nummers. Met drie nummers die boven de 15 minuten klokken en eentje die zelfs over de 20 minuten gaat is er in dat opzicht genoeg te genieten. De rest van de nummers zitten gemiddeld tussen de 6 en 7 minuten.  

Kwalitatief zijn ze erg sterk bezig en dat is best bijzonder voor een band die al zo’n 40 jaar bestaat. In dat hele bestaan hebben ze nooit echt een mindere periode gekend als het op kwaliteit aankomt. Waar dat bij veel collega bands met die leeftijd dat toch anders loopt. Al helemaal binnen de symfonische metal is dat een flinke prestatie. Hoewel in de stijl de leeftijd van de band duidelijk hoorbaar is blijven ze fris en levendig klinken. 

Vijf jaar geleden dacht ik nog dat vijf jaar wachten wel een lange periode zou zijn. Niets blijkt minder waar. Ze weten dusdanig veel in muziek te stoppen dat je makkelijk vijf jaar vooruit kan met een album. En omdat dit album eigenlijk twee albums zijn zelfs 10 jaar grapte ze live. Maar of het nou 5 of 10 jaar wordt, zolang de kwaliteit zo grandioos blijft wachten we dat geduldig af.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s