2019 Jaarlijst – Nr. 2

Cult of Luna – A Dawn to fear

Het was een serieuze kanshebber voor de sfeerplaat en voor de jaarplaat. Het scheelt dan ook niet veel tussen deze en de jaarplaat. De Post-Metal die Cult of Luna hier ten gehore brengt hakt er niet alleen keihard in maar blijft ook nog ontzettend lang nadreunen. A Dawn to Fear is een plaat die met elke luisterbeurt weer beter wordt en steeds meer van zichzelf blootgeeft. Na 5 jaar rust hebben ze een album afgeleverd waar je serieus U tegen mag zeggen. En dan voornamelijk dank U. 

De kracht van A Dawn to Fear zit hem in het prachtige geheel. Elk onderdeel in de muziek vult het geheel aan. De zang (schreeuw/grunt) staan meer naar achteren in de mix waardoor het echt onderdeel wordt van het geluid. Maar het is duidelijk genoeg om niet te verzanden in de rest van de muziek. De wisseling van hard naar zacht komt op de juiste momenten, iets wat met een speelduur van 80 minuten erg belangrijk is. Die speelduur is ook van groot belang voor iets anders. Door de tijd te nemen om de nummers op te bouwen wordt er veel aandacht geschonken aan de gecreëerd sfeer. Een sfeer die doet denken aan een troosteloze woestenij. 

Toch klinkt de muziek nergens naargeestig of hopeloos. De riffs liggen fijn in het gehoor en bij vlagen klinkt de muziek bijna dansbaar. Het geheel is dan ook verrassend melodieus geworden. En ook daar speelt de lange speelduur een belangrijke rol. De band gebruikt de tijd namelijk ook om de nummers verder uit te bouwen. Het levert nummers op die gaandeweg evolueren naar iets anders en zich daardoor steeds meer in het gehoor gaan vestigen. 

Het laatste pluspunt is voor de productie. Waar Klone zich onderscheidde door een prachtig heldere productie weet Cult of Luna dat ook te doen. Zo krijgt elk instrument de ruimte om zijn kunsten te vertonen zonder ooit het grotere geheel aan te tasten.  

A Dawn to Fear is een meeslepend, hypnotiserend, fascinerend en bovenal prachtig album geworden. Een album dat met elke luisterbeurt blijft groeien en zelfs na 80 minuten nog naar meer doet verlangen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s