2019 Jaarlijst – Nr 5

Klone – Le Grande Voyage

Veel albums die tegenwoordig uitkomen worden helemaal vol geproduceerd. Er moet namelijk ten alle tijden zoveel mogelijk geluid te horen zijn. Het is altijd erg vervelend als daardoor de dynamiek uit de muziek verdwijnt. Het verschil tussen hard en zacht wordt namelijk steeds slechter merkbaar door het vol produceren. Kijk maar naar de discussies over High Dynamic Range. Maar ook melodieën verdwijnen steeds vaker door een muur van geluid. Gelukkig zijn er enkele artiesten die daar niet aan mee doen. Waaronder vee progressive-rock artiesten. 

Sterker nog, veel progressive-rock albums worden gekenmerkt door een kraakheldere productie en het detail voor geluid. Zo ook het nieuwe album van Klone. Een album wat een van de meest heldere producties heeft die ik dit jaar heb gehoord. Elke toon krijgt zijn ruimte om in te ademen. Elke wisseling krijgt voldoende aandacht om gehoord te kunnen worden. En het geheel klinkt alsof het voor je neus gespeeld wordt. De helderheid van het geluid en de productie zijn echter niet hetgeen dit album zo goed maakt. Nee het is de muziek, die dankzij de heldere productie en de aandacht voor het detail zo prachtig klinkt.

En die muziek is werkelijk prachtig. Waar ze begonnen als Metal band volgen ze het voorbeeld van Anathema en zijn ze meer richting de atmosferische en gevoelige rock gegaan. Het betekent minder technische hoogstandjes, maar meer emotionele muziek. En dat kan bij een heldere productie best lastig zijn. Zo kan de muziek snel heel kil en koud overkomen. Maar door de muziek echt de ruimte te geven en zeer pakkende melodieën ten gehore te brengen weten ze de juiste mix te bereiken. De muziek komt dan al snel als een warm tapijt door de kamer zweven. Door de dromerige zang ben je al snel geneigd om op dat heerlijke tapijt te gaan liggen en je te laten meesleuren door de band op deze grootse reis. Het levert een album op waar je graag naar terug keert. 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s