2019 Jaarlijst – Nr. 9

Nick Cave & The Bad Seeds – Ghosteen

Skeleton Tree was al hartverscheurend. Een plaat die zo ongekend breekbaar was en vol emotie dat ik er geen woorden voor had. Ghosteen is daar een direct vervolg op. Opnieuw vol emotie, verdriet en pijn. Maar tegelijkertijd klinkt er acceptatie en rust in door. Ook voor dit album heb ik vrijwel geen woorden. 

Ghosteen is een album geworden dat volledig om de sfeer draait. De gitaar is ingeruild voor uitgebreide soundscapes die je als een warme deken omhullen. De keerzijde is dat veel van de spanning die Skeleton Tree nog had hier grotendeels verdwenen is. Daardoor is het album wat minder zwaar dan Skeleton Tree. Dat heeft als voordeel dat het makkelijker te beluisteren valt. Een (vooral persoonlijk) nadeel is dat de emotionele impact daardoor ook minder hard is. 

Met Ghosteen levert Nick zijn eerste volledige album af na de dood van zijn zoon. Skeleton Tree was namelijk voor een deel al geschreven toen dat gebeurde. Alles op dit album draait dan ook om de verwerking daarvan. Iets wat de (kitscherige) hoes al duidelijk maakt. Daar is ook direct de eerste symboliek met de bijbel te vinden. Het lam in een paradijselijke omgeving. Het soort symboliek is Nick zeker niet vreemd, maar door de persoonlijke pijn weet hij het nog sterker over te brengen. 

Ghosteen is daardoor een erg emotioneel album geworden en een perfect vervolg op Skeleton Tree. Een album wat je toch wel gehoord moet hebben.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s