2019 Jaarlijst – Nr. 8

Richard Henshall – The Cocoon

Richard Hanshall is binnen het genre al bekend als gitarist van Haken, maar is nu ook solo aan de slag gegaan. Toch is Haken nooit ver weg, blijkt direct uit de opening. Veel invloeden van het laatste album zijn direct te horen. De stevige Metal en het spelen met het ritme is direct herkenbaar. Toch zijn het voornamelijk de eerste twee platen van Haken die in de herinnering komen. Aquarius en Visions bestonden uit veel uitgesponnen nummers die bol stonden van de Jazz invloeden en complexe en uitdagend in het gehoor liggende ritme- en tempowisselingen.

The Cocoon speelt daarnaast erg veel met stijlwisselingen. Van wat rustig voortkabbelende prog, naar wat steviger Metal-achtig geweld, naar een Jazzy solo, naar wat complexere showmans kunsten. Om dit na verloop van tijd steeds meer te combineren. Het feit dat de plaat erg makkelijk op te pakken is en ook vrijwel direct goed in het gehoor ligt zijn complimenten naar de kwaliteiten van Richard. In vergelijking met Aquarius en Visions neigt dit album meer richting de pop kant van het genre. Terwijl het daar toch echt mijlenver vandaan zit. 

Dat er ondertussen een nieuwe generatie aan prog artiesten zijn opgestaan is wel duidelijk. Maar Richard bewijst hier, net zoals hij met de platen van Haken deed dat ze op dit moment de vorige generatie echt van de troon aan het stoten zijn. De kwaliteit is namelijk consequent hoog en de creativiteit kent vooralsnog geen grenzen. Het beloofd een mooie toekomst.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s