2019 Jaarlijst – Beukplaat

Slipknot – We Are Not Your Kind

Lacuna Coil en Rammstein deden een verrekt goede poging, maar Slipknot trekt toch aan het langste eind dit jaar. De Band weet op dit album opnieuw bikkelhard binnen te komen, iets waar ze al jaren erg goed in zijn. Met The Gray Chapter begon de band al meer te focussen op meer afwisseling en melodie. Iets dat de fantastische stem van Corey Taylor ten goede kwam. Er was meer ruimte voor cleane vocals wat zo af en toe voor een mooi rust moment zorgde.

Op We Are Not Your Kind blijkt al snel dat ze zich daar verder op hebben ontwikkeld. Er is meer ruimte voor cleane vocals en rustmomenten door enkele intermezzo’s. Er is meer afwisseling in en tussen de nummers te vinden waardoor de speeltijd van een dik uur niet zo lang aanvoelt, iets waar ze vroeger wel last van hadden. En vooral op de tweede helft van de plaat is er ruimte voor wat experimentelere nummers. En het zijn die nummers die de plaat interessant houden. Want hoewel een uur lang puur beuken best leuk kan zijn levert het over het algemeen geen bijzonder sterk album op. Juist de afwisseling en het experimentele karakter van dit album maakt dat het de perfecte beukplaat is. Rust is op zijn tijd nodig om het beukwerk goed tot zijn recht te laten komen.

Slipknot brengt naast het beukwerk, de experimenten en de afwisseling ook nog iets anders op de plaat mee. Sfeer. De onderhuidse spanningen en ongemakkelijkheid worden vanaf de opener al duidelijk en keren door het hele album terug. De plaat krijgt hierdoor een heuse horror sfeer en dat komt de kwaliteit alleen maar ten goede. Daardoor brengen ze je in een constante staat van spanning en een nummers als My Pain zet dat prachtig in als een slepende gespannen opbouw zonder einde.

We Are Not Your Kind is een heerlijke plaat om te luisteren en een heerlijke plaat om even op los te beuken. Toch zijn er ook enkele kanttekeningen te maken. Zo is de plaat duidelijk commerciëler ingesteld dan hun oudere werk, net zoals de voorganger trouwens. Het maakt dat het makkelijker te luisteren is, maar mocht je fan zijn van het vroegere werk dan zal je hier meer gepolijste nummers vinden.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s