2019 Jaarlijst – Verrasplaat

Coldplay – Everyday Life

En of het een verrassing was tijdens de eerste luisterbeurt. Ik zat me eigenlijk af te vragen waarom ik dit album zou gaan luisteren. Ze waren alleen maar bezig met het maken van saaie nietszeggende popmuziek die zo vrolijk mogelijk moest klinken. De enige reden die ik kon bedenken was de hardnekkige nieuwsgierigheid of ze toch nog iets moois konden maken. Stomverbaasd was ik na de eerste paar nummers. Het klonk allemaal weer kleinschalig, emotioneel en typerend Coldplay. Eigenlijk precies zoals ik ze graag hoor.

Dat wil overigens niet zeggen dat er niet genoeg te klagen is. De hoeveelheid suiker op dit album is enorm. En niet elk experiment is even geslaagd. Maar over de gehele linie genomen is de plaat uiterst genietbaar. Voor mij weer op het niveau van Viva la Vida. Het niveau van Parachutes of Rush of Blood to the Head zullen ze niet meer bereiken. Maar het is fijn te horen dat ze nog steeds kundig genoeg zijn om mooie en gevoelige muziek te maken. Het doet je afvragen waarom die andere platen gemaakt zijn.

Everyday Life is wel, zoals de titel al doet vermoeden, gespekt met politiek. Het ligt er soms wat te dik bovenop, wat soms wat storend is. De plaat telt daarnaast 16 nummers die gezamenlijk iets meer dan 50 minuten klokken. Met enkele nummers rond de 5 minuten betekend dat er ook wat fillers op staan. Zo zijn er twee nummers die onder de 2 minuten klokken en makkelijk gemist kunnen worden. Een iets betere keuze op de nummers had de kwaliteit waarschijnlijk wat beter gemaakt. Het mag de pret echter niet drukken. Coldplay laat horen het kunstje niet volledig te zijn verleerd en brengt met hun achtste album eindelijk weer een album waar wat te genieten valt.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s