Recensie: Tool – Fear Inoculum

13 jaar heeft het geduurd. 13 jaar lang spanning of er een nieuwe plaat zou komen. 13 jaar lang de verwachtingen opbouwen en speculeren. 13 jaar lang het internet afstruinen naar nieuws, teasers en alles wat ook maar als aanwijzing kon dienen. 13 jaar lang heeft het geduurd voordat een nieuw album van Tool tot ons gehoor kwam. Maar de wereld nu is niet meer hetzelfde als 13 jaar. Social media is booming. Muziek wordt tegenwoordig beluisterd via streaming en steeds minder middels CD en LP. En de fans zijn flink ouder geworden. Veel fans die als tieners helemaal los gingen op Tool hebben ondertussen zelf kinderen. Kan een nieuw album dan nog wel enige impact hebben?

Na de release kwam daar al snel een duidelijk antwoord op. Twitter explodeerde bijna onder de Taylor Swift fans die niet konden bevatten dat een ‘nieuwe’ band genaamd Tool hun Prinses Taylor van de eerste plek wist te houden. Hoe vermakelijk het ook was om te lezen, het is ergens jammer dat er een hele generatie is die nog nooit van Tool gehoord hebben. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen.

De opener (de eerste en enige single) Fear Inoculum laat direct horen dat ze het muziek maken niet verleerd zijn. Een heerlijke opbouw die gedurende 10 minuten steeds verder naar een climax toe bouwt. En dat alles volledig in de Tool sferen. Drumpartijen die tegendraads zijn, tempo wisselingen, harde gitaarriffs, een pulserende bas en zo af en toe de verrassend kalme stem van Maynard overheen. Simpelweg genieten.

Pneuma volgt en is in alles de overtreffende trap. Een nog langere opbouw, nog hardere riffs, nog stevigere drums, nog meer climaxen (een return of the kings in muzikale vorm is dit). Het blijkt het kenmerk voor het album te zijn. Lang uitgesponnen nummers waarin iedereen zijn aandeel mag showcasen alvorens in een typerende Tool stijl af te sluiten. Iets wat ze ook doen het 15 minuten durende 7empest. Wat duidelijk afwijkt van de rest van de nummers. Er is geen lange opbouw, maar na een korte opbouw en een klassiek klinkende Maynard is het constant knallen geblazen. En dan komt de realisatie dat pas bij de afsluiter de band klinkt zoals je gewend bent.

En bij die realisatie vallen er een aantal dingen op, zoals de lengte van de nummers. Zo is maar een van de 7 nummers korter dan 10 minuten en dat is dan nog maar een creatieve drumsolo. Ook het gebrek aan een schreeuwende Maynard valt op. Helemaal op Culling Voices waar hij op de juiste momenten inhoud of het aan ons overlaat is dat duidelijk te merken. Ook zijn er geen snelle pakkende knallers zoals bijvoorbeeld Jambi dat was. Het zijn onderdelen die gaandeweg opvallen. Maar ze worden niet gemist, iets wat volledig te danken is aan de geweldige instrumentbeheersing van de leden.

Het is die instrumentbeheersing die elke keer weer opnieuw kippenvel leveren. Die ervoor  zorgt dat Pneuma na 1 keer luisteren dagenlang in mijn hoofd blijft nadreunen. Zo weten ze de solo’s zo heerlijk te verpakken dat je geen tijd hebt om met iets anders bezig te zijn dan met het genieten van de prachtige solo. Dat er ondertussen nog verschillende ritme wisselingen en polyritmes in stoppen maakt het helemaal af. Chocolate Chip Trip is als drumsolo daar dan ook een geweldig voorbeeld voor.

Na 13 jaar heeft Tool eindelijk een nieuw album de wereld in geslingerd. Een album wat voor vele de verwachtingen overtrof, maar ook voor vele de verwachtingen niet waar maakte. Het is een album wat typerend Tool is en tegelijkertijd ook weer afwijkt. Fear Inoculum is na 13 jaar een logische voortzetting van de muzikale stijl. Volwassener en meer doordacht. En bovenal het grote prog-rock cliche, het is een album wat je moet ervaren.

Ik had mijzelf voorgenomen om vooraf geen verwachtingen te hebben. 13 jaar is een lange tijd en de verwachtingen nemen dan onmogelijke vormen aan. Dat dacht de band echter ook, mede daarom duurde het zo verrekte lang. Maar met Fear Inoculum weten ze de perfectie verrekte goed te benaderen. Het is dan ook te hopen dat ze, mochten ze nog een nieuw album willen maken ze zich niet zo druk hoeven te maken over de verwachtingen. Tool fans zijn namelijk allang blij dat er nieuwe muziek is.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s