2017 Jaarlijst – Jaarplaat

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2017}

Leprous – Malina

De band is bekend van zijn onnavolgbare ritmesecties, de misselijkmakende tempowisselingen, het gal spuwende geschreeuw, oorverdovende drumpartijen en baslijnen die nog weken nadreunen. Meestal is zo’n introductie genoeg om mensen weg te jagen van de muziek. Bij de vorige 5 albums zou ik hun gelijk geven, ga maar lekker terug naar de bekende hoekjes van de muziek en laat dit stukje van de metal maar aan je voorbijgaan. Voor de tere zielen was het niet bedoeld, al helemaal niet voor de ‘simpele’ muziek consument. Nee dit was muziek voor de doorzetter, de uitdager en de persoon die het durft zichzelf op te geven voor een bak ongelofelijke ruis. Maar na verloop van tijd werd die ruis muziek en die muziek werd steeds interessanter, diepgaander tot het moment dat je er uiteindelijk achter kwam dat dit toch even een stukje metal van de hoogste plank is.

Mocht je het tot hier hebben uitgehouden wees gerust, dit album laat dat grotendeels varen. Sterker nog de band heeft nog nooit zo poppy geklonken als nu. Tuurlijk de verschuiving in stijl was bij elk album aanwezig. Maar dit is toch net even wat anders. Vanuit de metal hoek komt er een duidelijk geluid, dit is geen metal. De fans zijn verdeeld, de kwaliteit staat buiten kijf maar is dit Leprous zoals ik het wil? Het is in ieder geval niet de Leprous die ik verwacht.

Alles wat Leprous groot maakte is nog wel aanwezig, maar is in een rustiger jasje gestoken. Ze knallen nog regelmatig wat chaos aan elkaar, maar nergens wordt het ruis. Het feit dat de zanger het volledig zonder grunts en geschreeuw doet werkt daar ook aan mee. De aandacht ligt meer dan ooit tevoren op de zang waardoor de teksten beter naar voren komen. En ook deze keer zijn de teksten interessant te noemen. Met teksten als:
I am stuck on mountains \ Mountains of doubt \ I am stuck on mountains \ Mountains of apathy
The end is near to what I sought \ The goal has turned to dreams I fought \ My image changing silently \ The way back down is turning steep \ How do I stay away from self pity? \ And back to sleepWhere did I go wrong?
En: “Sacred, created \ By all the hated \ Blinded by the moving tide \ Steady as the masses hide
Filtered, shaded \ Long since faded \ Spirits drowning one by one \ Sinking until they are gonePray to the master \ Betray or be replaced \ The weight of disaster \ Lay them all to waste
Zijn ze net zoals altijd heerlijk vaag en intrigerend. Wat het betekend? Dat mag ieder voor zichzelf uitvogelen.

Ook bij dit album moet er weer moeite gedaan worden om het geheel op te nemen, in te laten werken en te waarderen, in dat opzicht is de band zeker niet veranderd. Het past niet meer in deze muzikale massa consumptiemaatschappij, maar het is een genot om daar geen onderdeel van uit te maken. Muziek moet intrigeren, inspireren en bovenal beleven. Malina brengt dat allemaal en het weet de band opnieuw een jaarplaat op te leveren.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s