2017 Jaarlijst – Nr. 4

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2017}

Queens of the Stone Age – Villains

Dansbare Stoner-rock, ja je leest het goed, dansbare Stoner-rock. Dat is wat deze plaat geworden is. Was Like Clockwork nog een rauwe herleving van pakkende en aangrijpende Stoner-rock. Villains is een nieuwe richting. Alles wat je nodig hebt is een goede geluidsinstallatie, een ruime dansvloer en losse voeten.

Het klinkt misschien makkelijk, maar dat is deze plaat allerminst. Het klinkt misschien erg toegankelijk en lijkt erg gezellig, vergis je echter niet in Queens. Ze zijn hard, rauw en weer typisch als het op de teksten aankomt.

Life is hard that’s why no one survives
I’m much older than I thought I’d be

Feet Don’t Fail Me

Dat blijkt ook wel uit de opbouw van de teksten. Een refrein is een stuk tekst war meermaals herhaalt wordt door het nummer. Josh geeft daar uiteraard zijn eigen draai aan. De doelstelling die hij had was om het net elke keer even anders te doen.

1)“Oh-oh-oh, feet don’t fail me now
One foot in the gutter
One in the clouds
Feet don’t fail me now
I just gotta move on”

2)“Oh-oh-oh, feet don’t fail me now
Stand in the gutter with my head in the clouds
Feet don’t fail me now
I just gotta move on”

3)“Oh-oh-oh, feet don’t fail me now
Do whatcha gotta do
Oh do it now
Feet don’t fail me now
I just gotta move on”

Het zijn kenmerken van de creativiteit en de kwaliteit van de band en vooral van Josh. De manier waarop woorden verbasterd worden en er meerdere betekenissen aan gegeven worden is kenmerken voor zijn stijl. Het brengt echter ook een stuk diepgang aan de muziek. Zie de volgende voorbeelden:

“Bewilderness comes to reclaim everything”

Going on a living spree
Any wanna come with me
You don’t wanna miss your chance
Near life experience”

“Xanadu’s and xanadont’s
Edumacate me, copulate me

Di laatste is trouwens niet alleen een verwijzing naar het medicijn maar ook naar het muzikale meesterwerk Xanadu van Rush.

Het zijn simpele dingetjes die je in eerste instantie niet doorhebt. Maar na verloop van tijd hoor je er steeds meer. Het zorgt ervoor dat de muziek tijd nodig heeft om goed te landen. En dat de plaat na verloop van tijd steeds beter wordt. Villains bewijst dat Queens niet zomaar afgeschreven mag worden. Als ze nou rauwe Stoner-rock of dansbare rock maken, ze doen het in stijl en met een ongelofelijke kwaliteit.

I believe I know you
Yet, I don’t truly know myself
I pray you won’t feel as alone as I have felt

Fortress

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s