2017 Jaarlijst – Nr. 7

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2017}

Thomas Azier – Rouge

Na zijn debuut heeft hij besloten Berlijn te verruilen voor Parijs voor nieuwe inspiratie. Het is niet alleen nieuwe inspiratie maar een geheel nieuw tijdperk geworden voor Thomas. Weg zijn de zware en donkere electronics, daarvoor is een vrolijker en akoestischer geluid in de plaats gekomen.

Het album is kalmer en ingetogener dan de voorganger. En waar hij op voorganger Hylas zichzelf en de luisteraar geen moment rust gunde is dat hier wel het geval. Dat komt door het gebruik van de piano als leidend instrument in plaats van een dreunende bass. Het zorgt ook voor een duidelijk ander effect in de beluistering van het album. Waar Hylas voornamelijk gericht was op de dansvloer van ‘obscure’ clubs is Rouge veel meer een album om thuis van te genieten.

Die manier van luisteren geeft ook de mogelijkheid om een andere kwaliteit die hij heeft beter op te nemen. Door de akoestische setting en het gebruik van de piano als leidraad komt zijn zang op de voorgrond te liggen. Dat was bij Hylas vaak anders, daar was zijn zang achter gesteld aan de zware electronics. Het bevestigt de andere insteek van het album.

Dat zijn zang op de voorgrond ligt heeft als gevolg dat de aandacht nog meer naar zijn teksten wordt getrokken. Waar hij op Hylas al bewees meer te kunnen dan poppy teksten schrijven en echt gevoel in zijn nummers bracht, doet hij dat hier ook weer. Zijn inleving in de muziek is tekenend voor de persoonlijkheid die hij in de muziek legt. Iets wat live ook bleek en waardoor ik er nu toch spijt van heb hem dit jaar niet gezien te hebben.

Thomas Azier is een muzikale Nederlander waar wij best wel even trots op mogen zijn. Hij gaat niet voor de makkelijke catchy nummers maar schrijft muziek voor hemzelf. Dat hij dit met verve doet moge duidelijk zijn door de hoeveelheid aandacht hij hier ondertussen heeft gekregen.

People around us
Chasing only shimmer
Are we pretenders
Trying to be winners

Winners

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s