2017 Jaarlijst – Nr. 9

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2017}

Ulver – The Assassination of Julius Caesar

An army charges upon the land
To the sound of retreat
This is bigger than us
A stronger wind is blowing

Blowing from paradise
Into the world to come
Progress is it’s name
Death nods its head

Angelus Novus

Ulver begon in de Jaren 90 als doommetal band en stond gerand voor intense en sfeervolle muziek. Nu in 2017 is daar vrij weinig aan verander eigenlijk, het is misschien wat minder intens maar nog steeds ongelofelijk sfeervol. De doommetal daarentegen is echter niet meer te vinden. Ulver heeft vanaf het begin een constante evolutie meegemaakt in hun muziekstijl. Zo zijn stijlen als blackmetal, progressive, pop, rock, jazz, experimental, drone, ambient, klassiek en electronic langs gekomen. Sterker nog het is elk album weer een ontdekking wat voor stijl er deze keer ten gehore komt.

Dit keer is het de beurt aan synthpop aangevuld met de nodige zware gitaren. Toch is merkbaar dat er een geschiedenis in de doom/black metal kant zit, onder andere door de tekstuele insteek, maar ook door de keuze voor zware en bij vlagen wat ongemakkelijke synthpop. Hier dus geen luchtige muziek te vinden.

Tekstueel zijn er ontzettend veel verwijzingen naar mythen, religie, heerschappij en popcultuur. Dat allemaal gebaseerd op geschiedenis variërend van recent tot het begin der tijden. Met als achterliggend thema de val die elke keer weer voorkomt.

Legends fail and houses fall
In great shame, in elliptical ruins
A king gouges his eyes out
Forbidden love takes poison

Tragedies repeat themselves
In a perfect circleAs Colossus stands, so shall Rome
When Colossus falls, Rome shall fall
When Rome falls, so falls the world

So Falls the World

Muzikaal doet de plaat denken aan de jaren 80 en 90 waar Depeche Mode het ook goed mee deed. Het geheel heeft dan ook een aardige ‘poppy’ sound. Toch verveeld het geen moment. In veel van de nummers is ruimte voor experimenten en de langere nummers weten een heerlijke chaos ten gehore te brengen. Dit alles zonder aan de toegankelijkheid in te doen trouwens.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s