2017 Jaarlijst – Nr. 10

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2017}

Daniel Cavanagh – Monochrome

Met de eerste echte soloplaat van Daniel horen we direct waar de kracht van de laatste paar Anathema platen vandaan komt. Die kracht is tweevoudig, eerst is daar zijn breekbare stem waar ongelofelijk veel emotie in zit. Ten tweede is er de muziek die een prachtig crescendo vormt alvorens in een emotioneel geladen climax weet te eindigen. Tel daarbij de focus op de muzikale stukken en de aanvulling van heerlijke gitaarsolo’s en je hebt een plaat waar ik geen genoeg van kan krijgen.

And I can’t be
Where you are today

And I can’t feel
What you feel today

And I can’t see
What you see from there

And I can’t feel
The love you feel there

And I know
It was hard for youLike it’s hard for me
To be without you

The Exorcist

De plaat kan en zal vaak cliché overkomen, iets wat de latere Anathema platen ook hebben, maar clichés zijn clichés met een reden. Ze werken, mits ze goed worden uitgevoerd. Een cliché is vaak vermoeiend omdat we het ze zo vaak horen, het maakt ze tegelijk ook herkenbaar waardoor wij ons makkelijk kunnen inleven. Het is de kunst om clichés een fris en eigen beeld te geven. En laat Daniel ondertussen heer en meester in zijn in het goed uitwerken van clichés.

But I have crossed
Oceans of time

And I have lost
Feeling inside

And I was wrong
To let you goI could not
Let the feeling show

Oceans of Time

Waar Daniel bij Anathema met minimale middelen een van de meest ontroerende nummers wist te maken doet hij dat kunstje hier nog eens over. Of het nou de opener The Exorcist is of de ruim 8 minuten durende instrumentale afsluiter. Hij weet er zonder moeite ongelofelijke mooie en emotionele nummers van de maken.

Just this song, Just this song,
Just this music, Just this music,

You know I can’t live,
You know I Can’t live without

This Music

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s