2017 Jaarlijst – Jammerplaat

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2017}

Linkin Park – One More Light

Volgens velen DE ‘sell-out’ plaat. Een ding staat vast, het is de eerste niet rockplaat van Linkin Park. De backlash loog er echter niet om, de fans waren woest om de eerste single Heavy. Het nummer klinkt alles behalve ‘heavy’ en was veel te ‘poppy’, waar zijn de rauwe gitaren, de logge bass en de zwepende eletronics. Nee het nummer deed het zeker niet goed bij veel fans. Maar dat was niet het enige. Voor het eerst hebben ze hulp ingeschakeld om de teksten te schrijven en dan nog wel hulp van schrijvers die voor Justin Bieber en consorten hebben geschreven. De eerste tekenen waren duidelijk, dit zou geen Linkin Park album worden zoals we verwachten.

En dat is het ook niet. Het album is volledig gericht op de popstijl die heerst en mist elke vorm van rock invloeden. Op zich geen ramp, ware het niet dat Linkin Park het sterkst is als ze wat rauwer zijn. Maar One More Light is zo gepolijst als maar kan. Dat maakt dat de plaat identiteitsloos, zielloos en ongeïnspireerd overkomt. Terwijl eerdere albums altijd een duidelijk inspiratie en identiteit hadden.

One More Light is echter wel een plaat die dicht aan het hart van Chester lag en de backlash deed hem dan ook geen goed. In mijn review schreef ik al dat ik hoopte dat het maken van deze plaat hielp met de strijd tegen zijn ‘demonen’. Helaas is het toch teveel geworden en was het besluit om zijn eigen leven te nemen de enige uitweg (nota bene op de verjaardag van Chriss Cornell).

Dat maakt het extra tragisch. Dit album had de hoop moeten zijn voor Chester, maar fans maakte duidelijk dat zij dat niet zo zagen. Bizar om te bedenken dat Linkin Park met zo’n album eindigt. Hoe tragisch het allemaal ook is, uiteindelijk wordt de muziek beoordeeld en die is hier gewoonweg teleurstellend. Een album zonder eigen identiteit, helaas.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s