2017 Jaarlijst – Nieuwplaat

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2017}

RIVIẼRE – Heal

“Voor de liefhebbers van Karnivool, Tool en Deftones.” luiden de eerste berichten. “Dat klinkt verrekte interessant” dacht ik toen nog begin dit jaar. Op dit moment staat de cd tussen cd’s van de eerdergenoemde bands maar eigenlijk zou ik weer terug willen naar die eerste luisterbeurt. Die eerste luisterbeurt was namelijk een ware beleving. De rauwheid, gelaagdheid, fijngevoeligheid en agressie, de afwisseling en al die details die ik op dat moment voor de eerste keer mocht beluisteren. Een bijzonder fijne ervaring die ik eigenlijk maar van een handjevol bands verwacht, laat staan van een debuutalbum. RIVIẼRE heeft hier een ongelofelijk strakke plaat gemaakt.

De vergelijking met Tool is duidelijk. Muzikaal zijn er enorm veel invloeden van die band te vinden. Ook Karnivool (die weer inspiratie haalt uit Tool) is regelmatig te horen. Toch is RIVIẼRE geen duidelijke kloon wat voornamelijk komt door de invloeden van Deftones. De dromerigheid en het sfeervolle van Deftones is hier ook duidelijk te horen. Tel daarbij dat er geen ruimte is voor zuivere muziek en solo’s en je hebt een constante stroom van muziekgolven die het gehoor bestormen.

De potentie om net zo groot te worden als Karnivool, Tool of Deftones is er zeker. De belangrijke vraag, zoals bij alle nieuwe bands, is wat een volgend album gaat doen. Gaan ze hetzelfde kunstje over doen? Of slaan ze een nieuwe weg in? Of, belangrijker nog, ontwikkelen ze hun eigen geluid verder uit?

Het zijn vragen die bij elke nieuwe band gesteld worden en bij veel bands is er weinig hoop voor positieve antwoorden. RIVIẼRE maakt echter een duidelijk statement met hun debuut, ze doen hun eigen ding. Maar goed, druk maken om volgende platen van de band ga ik voorlopig nog niet doen. In plaats daarvan gaat deze gewoon weer opnieuw in de speler.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s