2017 Jaarlijst – Sfeerplaat

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2017}

Hammock – Mysterium

It’s the silence between the notes that makes the music

In een wereld waar de muziekconsumptie op volle toeren draait, waar country zangeressen uitgroeien tot doldwaze popiconen, waar muziekgeschiedenisschrijver zichzelf verkopen voor makkelijk geld en waar consumenten alleen nog maar vluchtige dingen willen horen is het maken van een ambient plaat bij voorbaat al gedoemd om geen succes te hebben.

Toch zijn er bands die het met succes uitvoeren, denk bijvoorbeeld aan Sigur Ros die de een na de andere zaal uitverkoopt. Het is lastig om in deze tijd zo’n groot publiek te trekken met muziek waarbij sfeer voorop staat. En in veel gevallen moeten ze genoegen nemen met een kleine groep trouwe fans. Zo ook Hammock en ja ik ben inderdaad deel van die trouwe schare fans. Zo’n 10 jaar geleden maakte ik kennis met ze en ik kan er nu nog steeds geen genoeg van krijgen.

Mysterium (hun 9de plaat) brengt opnieuw een geweldig sfeervol geheel ten gehore. Het is ditmaal een minimale plaat geworden. Waar ze bij de vorige redelijk uitbundig tekeer gingen is het hier allemaal kalm en ingetogen, ook zijn de pauzes tussen de noten nog nooit zo lang geweest. Het kabbelt wat voort zonder een duidelijke lijn te volgen, als een gedachtegang die alle kanten opgaat. Het is voor veel een afknapper, maar ik heb de stoel en koptelefoon al klaar staan.

De plaat is een kalme en droevige reis vol met momenten van zelfreflectie, herinneringen en overdenkingen. En een album wat volstaat van sfeer. Perfect voor de grauwe en donkere dagen of als je er gewoon geen zin meer in hebt. Hammock levert met Mysterium een prachtige plaat die bij elke draaibeurt mooier en intenser wordt.

Wish I could heal
Your broken wings
To fly
Make every song
Cry out to you
I cry

If I could give
My breath away
I would
So I could hold
You one more day
I would

I would give my breath awa
y

I Would Give My Breath Away

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s