2017 Jaarlijst – Relaxplaat

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2017}

Valerie June – The Order of Time

Het is even wennen aan de zang, maar als die eenmaal valt dan is het een geweldige relaxplaat. Geen uitbundige muziek, geen bijzondere muzikale praktijken, geen saaie voortkabbelende nummertjes, het is allemaal precies goed. Het plezier is duidelijk hoorbaar en de sfeer straalt rust uit, eigenlijk alles wat je wilt op een fijne zomeravond, een herfstachtige regendag, bij koude grijze hagelbuien, of als de bloemetjes weer tevoorschijn komen.

Het album is op elk moment van het jaar te beluisteren, sommige nummers zijn wat vrolijker en gezelliger terwijl andere nummers wat ingetogener en kalmer zijn. Maar die stem was toch echt even wennen hoor. Waarschijnlijk de meest zeurderige stem die ik ooit op album gehoord heb. En toch stoort het nergens, maar dan ook echt nergens. Sterker nog het is waarschijnlijk de grootste kracht van het album. Juist de zang werkt zo rustgevend en brengt je in de juiste sferen.

De plaat opent vrij energiek om halverwege wat kalmer te worden. Even later krijgen de strijkers en trompeten wat meer ruimte. Invloeden van Gospel, Soul, Country, Blues, Rock, Rhythm & Blues, pop en folk zijn meermaals te herkennen. Het laat de veelzijdigheid van June horen. Die met haar 35 nog een mooie muzikale toekomst te gemoed heeft. Een ding mag duidelijk zijn, de plaat heeft vele gezichten en dat is een verrekte goed iets.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s