2016 Jaarlijst – Nr. 5

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2016}

Airbag – Disconnected

Er zijn van die artiesten die nooit vernieuwen en al jaren hetzelfde kunstje uithalen. Veel van dat soort artiesten zijn bij mij geen lang leven geschonken. Sommige artiesten weten dat kunstje echter zo verrekte goed te doen dat die herhaling van zetten en het gebrek aan vernieuwing er niet meer toe doet. Airbag is zo’n band.

Het vierde album is opnieuw een reïncarnatie van Pink Floyd. Die inspiratie is duidelijk te herkennen. Voor de derde keer duurt dit album 50 minuten en bestaat het uit 6 nummers (alleen het debuut wijkt hiervan af). En ook op dit album is het ‘Less is More’ principe weer geldig.

Juist dat principe zorgt voor een grote aantrekkingskracht. Meer dan het nodige wordt er niet gedaan. Daar komt een aardige hoeveelheid vakkundigheid bij kijken om het dan toch interessant te houden. En tegelijkertijd ook een berg moed om tijdens het mixen zo min mogelijk te comprimeren en toe te voegen. Gelukkig ontbreekt dat niet bij deze Noren.

De enige vreemde eend in de bijt is de afsluiter Returned. Het nummer vormt een stijlbreuk met de rest van het album. Het klinkt erg hoopvol en heeft een veel positievere sfeer dan de rest. Een mooie afsluiter voor een traditioneel, kwalitatief en voornamelijk een heerlijk vertrouwd sfeervol album.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s