2016 Jaarlijst – Nr. 6

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2016}

Avenged Sevenfold – The Stage

Eind oktober was daar het nieuwe album van Avenged Sevenfold. En als een kennis het titelnummer (en enige promotie van het album) The Stage niet had doorgestuurd, dan was dit album waarschijnlijk pas volgend jaar bij mij beland. De plaat is expres niet aangekondigd en gepromoot, dat neemt namelijk de mystiek van een album weg aldus de band. En laat mystiek nou juist hetgeen zijn wat deze plaat nodig heeft.

The Stage is hun eerste conceptplaat, gebaseerd op AI, de snelle ontwikkeling van techniek en de zelfvernietiging van de maatschappij. De nummers draaien dan ook om hoe mensen omgaan met en reageren op techniek, religie, oorlog en simulaties. Geen lichte kost dus. Een van de vragen die gesteld wordt is bijvoorbeeld hoeveel je eigenlijk nog ‘mens’ bent als je steeds meer technieken in een ‘mens’ gaat implementeren. Of wat doen we als computers dusdanig slim worden (een AI) dat ze als een ‘god’ zijn. Vragen die je niet snel verwacht van een metal band, maar wel vragen die steeds actueler worden.

Het maakt dat de 73 minuten durende plaat een interessante zit wordt. Op tekstueel gebied is het ongelofelijk boeiend, maar ook op muzikaal gebied gebeurd er genoeg. Zo gaan ze van de trash metal middels stevig knallende riffs door naar een jazz achtige solo van blazers, om vervolgens dankzij achtergrondkoortjes naar lang uitgesponnen muzikale climaxen toe te werken. De diversiteit en afwisseling is groot, waarbij de invloeden vanuit de prog duidelijk hoorbaar zijn.

Omdat alles in mystiek gehuld is komt de plaat hard binnen. En na meerdere luisterbeurten blijkt dat een meesterzet. Was dit gepromoot dan was de clou van de plaat al bekend en was de kracht verloren gegaan. Terwijl de vragen nu binnenkomen en je tot nadenken zetten. Het laat zien dat de heren ongelofelijk kundig zijn in het maken van muziek. En om daarbij tegelijkertijd een sterk onderwerp aan te snijden.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s