2016 Jaarlijst – Nr. 7

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2016}

Deftones – Gore

Ze draaien al flink wat jaren mee, maar zijn nog steeds niet ingenomen door de ‘commercie en toegankelijkheid van de massa’. En dat is maar goed ook. Deftones maakt al jaren stevige metal die zich constant ontwikkeld, tegendraads, dromerig, sfeervol, en waar melodie voorop staat. Zo af en toe gaan ze wat ver in het ‘complex’ tegendraadse ontoegankelijk maken van de muziek, het resultaat? Gore.

Daar zit dan ook de kracht van de plaat. De ontoegankelijke complexiteit die dit album heeft maakt het zo heerlijk om naar te luisteren. Dat betekent overigens niet dat er geen lekkere headbangers langskomen. Er kan flink worden losgegaan op dit album, maar er zit zoveel meer in. Meer dan alleen maar even flink knallen op dat drumstel of retestrakke riffs eruit persen. Juist het samenspel (of tegenspel), het tegendraadse verloop van de muziek, de overgang die zo ongelofelijk rauw en ongecontroleerd klinkt, de dromerige sfeer die regelmatig ruw wordt verstoord. Het duurt even voordat de plaat zijn pracht vrijgeeft, maar die moment behoren tot de beste van de plaat.

Op het eerste gehoor klinkt het allemaal wat vlak, helemaal na Koi No Yokan die heerlijk hard ging. Maar de onderhuidse spanning die gecreëerd wordt is waar het om gaat. De sfeer die het album uitademt zit vol spanning en onbekendheden. En dat maat het ook een stuk ontoegankelijker.

Gore is Deftones op hun best. Muziek die vanuit het niets stevig kan knallen, heerlijk melodieuze is en die de juiste complexiteit kan brengen om dit prog hart sneller te doen laten kloppen. Laat ze maar lekker doorgaan met het maken deze ‘tegendraadse’ muziek.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s