2016 Jaarlijst – Nr. 8

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2016}

The Pineapple Thief – Your Wilderness

Een nieuw album van The Pineapple Thief staat natuurlijk altijd hoog op de prioriteiten lijst. Dat komt omdat ze al jarenlang ongelofelijke kwaliteit albums maken. 17 jaar lang al, en in al die tijd nog steeds niet door het grote publiek omarmt. Het is iets wat ze zeker verdienen, maar echt erg vind ik het niet. De concerten blijven zo gezellig klein en je kan nu nog eens een babbeltje maken met de heren.

Goed, het nieuwe album is een stuk ingetogener dan de vorige. Waar de vorige voornamelijk gericht was op Pop (met wat Rock invloeden), is deze minder Popachtig. Nog steeds makkelijk in het gehoor liggende songs, maar wat meer focus op de progressive roots van de band. En dat levert een ongelofelijk lekkere plaat op.

Helaas moeten we het doen met het net geen 10 minuten durende The Final Thing on My Mind als ‘epic’. Nummers zoals het 27 minuten durende meesterwerk What Have We Sown?, of het 15 minuten durende Too Much To Lose, zullen we waarschijnlijk niet meer krijgen. Gelukkig is er troost voor diehard fans die de Limited Deluxe uitgave hebben gekocht. Daar zit namelijk een bonus cd bij (vooralsnog niet op spotify te vinden) wat feitelijk een lang uitgesponnen prog ‘epic’ van 40 minuten is.

Het twaalfde album is opnieuw een vernieuwing voor deze ananas dief. Een ingetogen album wat de progressive roots doet herleven, geen onnodige momenten en geluiden. Pakkend en direct maar toch verassend. Het is opnieuw een prachtplaat die erg dicht tegen het evenaren van hun beste albums zit.

Voor de kenners/ geïnteresseerde. Niemand minder dan Gavin Harrison doet de drums op dit album. En met een beetje mazzel blijft hij ook in de toekomst aan als drummer.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s