2016 Jaarlijst – Nr. 9

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2016}

Riverside – Eye of the Soundscape

Een unicum in de lijst. Nog niet eerder was er een verzamelaar in de lijst te vinden. Tot dit jaar dan en met goede reden ook.

Dit werk is namelijk niet zomaar een verzamelaar. Het bied -zoals de titel al aangeeft- een blik op de andere kant van Riverside, namelijk de soundscape kant. Dit betekend dat de bonus cd’s van de laatste twee albums hierop te vinden zijn evenals twee remixes van oudere nummers. Het betekend ook dat dit album volledig instrumentaal is. Naast al die nummers zijn er ook nog vier nieuwe nummers te vinden.

De nummers zelf lopen vrij uiteen. Zo zijn de Night Session nummers erg donker electronic ingesteld, terwijl de Day Session nummers juist een positievere rock toon hebben. De twee remixes laten horen dat deze stijl al sinds het begin in hun zit. Terwijl de vier nieuwe nummers laten horen hoe sterk ze zijn in het maken van muziek en het mixen van stijlen en instrumenten. Er zijn maar weinig bands die instrumentale nummers van zo’n 10 minuten interessant kunnen houden.

Een instrumentale verzamelaar met ruim 100 minuten muziek werkt niet bij iedereen. De liefhebbers van de rauwere Riverside sound zullen hier niet veel mee kunnen. Maar de mensen die wel houden van wat sfeervolle soundscape achtige muziek met een licht rock tintje zijn hier aan het goede adres.

Eye of the Soundscape dient als afsluiting van een hoofdstuk. Na een tweede ‘trilogie’ gemaakt te hebben vonden zij het wel tijd voor wat nieuwe inspiratie en een frisse nieuwe aanpak. Daarom is hier ook voor gekozen. Helaas is nog voor de release van dit album de gitaarrist overleden, de persoon die juist de zo kenmerkende Riverside riffs wist te maken. Maar ook de man die zo graag dit album wilde maken. Dit zorgt ervoor dat de gekozen afsluiting ook nog eens gedwongen wordt. Het resulteert dan ook in een album wat niet alleen een diepere muzikale kijk geeft in de band. Maar ook in een emotioneel afscheid van een geliefd bandlid.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s