2016 Jaarlijst – Jammerplaat

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2016}

Dream Theater – The Astonishing

Een band die al sinds 1985 actief is en al die jarenlang eenzelfde kunstje uithalen, kan dat nog iets brengen wat interessant of goed is? Dat eerste is makkelijk te beantwoorden, dat ligt namelijk geheel aan de interesses van de luisteraar. Hou je van (glam)progressive metal/rock en bevalt Dream Theater je, dan is het antwoord waarschijnlijk ja. En hoewel volgens vele Octavarium hun laatste goede album was hadden de daaropvolgende albums ook best wat te bieden. Ach zelfs na het vertrek van Portnoy wisten ze nog wat interessante nummers te maken. Maar om het tweede deel van de vraag te beantwoorden: Nee. Al jaren krijgen we dezelfde nummers voorgeschoteld en is er nergens een vorm van ontwikkeling te ontdekken. Zelf heb ik daar weinig problemen mee ondervonden tot het moment dat ze van drummer wisselde.

Dat moment lijkt een keerpunt geweest te zijn. Zo klonk het album A Dramatic Turn of Events als een levenloze inspiratieloze huls (volledig geschreven zonder inbreng van zowel Portnoy als Mangini). De herintroductie van de band met Dream Theater klonk al een stuk beter en bracht hoop. Het was niet vernieuwend maar er zaten genietbare momenten van kwaliteit in het album. Die herintroductie was echter niet genoeg vonden ze en om wat aan alle kritiek te doen zijn ze op een andere voet doorgegaan. Zie hier The Astonishing een album wat een ‘episch’ muzikaal fantasie verhaal verteld van zo’n twee uur lang.

Tja ‘episch’ zeggen ze. Ik zou niet weten wat er episch aan moet zijn. Nergens wordt het spannend, wordt je betrokken bij het verhaal of de personages en het geheel hangt aan elkaar van clichés. En dan hebben we het er nog niet eens over dat labrie van alle personages de stemmen vertolkt, ja ook van de vrouwelijke personages (hoewel zijn ‘zeik’ stem daar hoog genoeg voor gaat). Ze kunnen in dat opzicht een voorbeeld nemen aan Ayreon waar labrie als gastzanger ook aandeel aan had.

Maar laten we eens naar het muzikale gebeuren kijken, is dat de moeite waard? Als je van herhalende lange saaie nummers houdt dan wel, ander is dit een twee uur durende luisterbeurt die je nooit meer terugkrijgt. Pluspunt is wel dat je tijdens die twee uur alle oude prachtnummers weer herinnert en dat je je bedenkt wat voor een kwaliteit muziek ze eens maakten.

Waar schort het dan muzikaal aan? Vrijwel alles. Laten we beginnen bij het schrijfwerk, wat volledig in de handen van Petrucci en Rudess lag (Liever hadden ze Bieber gevraagd om muziek en lyrics te schrijven). Dat betekent dat er een paar aardige riffs langskomen en dat de toetsen in het middelpunt van de mix liggen (hierbij ook even de melding dat alle klassieke instrumenten ook volledig uit de computer komen, zowel op cd als live). Maar dat betekend ook dat de rest geen input heeft gehad, iets wat zeker gemist wordt.

De drums hebben een klein aandeel. En dat aandeel is allemaal vrij brave rock, de metal kant komt nergens naar boven op dit album. Ze klinken overal erg standaard, veilig en bovenal zielloos. Het komt over alsof Mangini er totaal geen zin in heeft, wat ook erg begrijpelijk is als je je kunsten niet mag vertonen en geen inspraak hebt.

En daarmee krijg je een geheel wat overal in herhaling valt, leeg en inspiratieloos aanvoelt. Dat samen met het ongelofelijke zwakke en cliché volle verhaal maakt van The Astonishing een zielloos album wat elk sprietje van plezier grondig de nek omdraait. Och krijg nou wat, ik ben zomaar Myung vergeten. De altijd zo stille bassist is op dit album nergens te bekennen. Baslijnen die het geheel eerder aan elkaar wisten te lijmen zijn verdwenen. Nu ik er zo over nadenk kan ik me ook niet herinneren dat hij er live wel bij was, zou hij het voorbeeld van Portnoy gevolgd hebben? The Astonishing (geweldig die ironie) is een ware deceptie. Een absoluut dieptepunt in de carrière van Dream theater en een duidelijke doodsteek voor de band (hoewel ze dat zelf niet willen inzien).


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s