2016 Jaarlijst – Verrasplaat

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2016}

David Bowie – Blackstar

Bowie is de geschiedenis in gegaan als een van de meest bijzondere en grootste artiesten. Niet alleen om de muziek, maar om de hele presentatie eromheen. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal ‘easter eggs’ in de hoes van Blackstar verwerkt die nog lang niet allemaal gevonden zijn. David Bowie was een artiest zoals er maar weinig waren.

Maar waarom dan toch bij de verrasplaat? Simpelweg omdat Bowie bij mij nooit verder is gekomen dan de drie nummers die ik ooit eens gehoord heb. Tja wat de dood van een artiest wel niet doet.

De kwaliteit spat van het album af. De vakkundigheid waarmee de nummers in elkaar zitten is ongelofelijk. Evenals de veelzijdigheid die in de muziek verwerkt is en die hij zelf toont op het album. Dat hij het voor elkaar krijgt om zijn eigen dood te regisseren is echter bizar. ‘Lazarus’ zegt genoeg.

Uit alles blijkt dat hier een ware kunstenaar aan het werk was. De muziek bevalt mij niet altijd (hoewel Lazarus en Blackstar ongelofelijk goed zijn), maar ontkennen dat dit waanzinnige kwaliteit is kan ik zeker niet. Nee die Bowie heeft mij met zijn laatste album toch flink verrast. Tijd om zijn oude werk er eens bij te pakken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s