2015 Jaarlijst – Nr. 1

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2015}

Leprous – The Congregation

Neem een gitarist die lekker zwaar sleurende riffs uit zijn gitaar jaagt. Een drummer die ongecontroleerde misselijkmakende ritme secties voortbrengt. Een zanger die uit een pop band gezet is omdat hij zo af en toe het gal uit zijn lijf werkt. Zet daar een bassist bij die de boel subtiel aan elkaar lijmt en maak het geheel af met wat toetsen. Daar heb je Leprous. Een band uit Noorwegen die de term progressive-rock letterlijk neemt. Een band die de catchyness van de pop muziek / EDM pakt en dit combineert met een dreigende metal sound. Dit resulteert in een album wat lastig is om in te komen maar tegelijkertijd meezingbaar wordt. Terwijl er met gemak gewisseld wordt tussen de harde en rustige stukken, waardoor de 70 minuten die dit album duurt omvliegt alsof het niks is.

En in die 70 minuten schuilt een gevaar, namelijk dat het album op den duur zichzelf gaat herhalen. Op het eerste gehoor lijkt dat inderdaad ook zo, maar schijn bedriegt. De technische vakkundigheid van de heren zorgt ervoor dat er genoeg afwisseling is en genoeg subtiele verschillen tussen de nummers. Het mooie daaraan is dat de eerste paar nummers snel uitgroeien naar favorieten, maar na dit album weken en maanden geluisterd te hebben verschuift de focus meer naar de tweede helft. De nummers worden mooi en subtiel opgebouwd (Rewind die van voortstuwende drums naar screamo’s gaat), liggen lekker en makkelijk in het gehoor (triumphant, Within my Fence), weten zowel hard en agressief als subtiel erin te hakken (Third Law, Red) en brengen grootste epische en meeslepende momenten (Slave).

De nummers 1 & 2 hebben veel van plek gewisseld maar uiteindelijk is het The Congregation die de winst pakt. Het album bied een ervaring die ik nog maar weinig tegen kom (Zelfs Gazpacho kon dat dit jaar niet bieden). En ze hebben hier een beest als drummer die een briljant stukje techniek laat horen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s