2015 Jaarlijst – Nr. 2

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2015}

Gazpacho – Molok

Een nieuw album van Gazpacho is ondertussen een hele happening. Wat is het verhaal achter het album? Wat is de stijl die ze deze keer verkennen? Zitten er lang uitgesponnen nummers in of zijn het kortere nummer? Hoeveel luisterbeurten heeft dit album nodig? En zoals altijd maakt het antwoord op die vragen helemaal niet uit, want elke keer weten ze te verrassen en een juweel van een album neer te zetten. Toch moet ik toegeven dat dit geen makkelijk album is, ik durf wel te stellen dat dit album hun lastigste album is. En dat heeft allemaal te maken met het achterliggende verhaal.

Heel basaal gaat het verhaal om een man die op zoek is naar god maar hem niet kan vinden en het idee krijgt dat god ons verlaten heeft waardoor mensen alleen maar steen aanbidden (zei het een kathedraal, Stonehenge, etc.). Daarom maakt hij een machine (Molok) om de geschiedenis, heden en de toekomst van het universum te berekenen om te kijken of god er ooit geweest is en/of er nog steeds is. Tijdens die berekeningen ondergaat de machine een evolutie op atomische niveau en als hij uiteindelijk de berekening heeft uitgevoerd zet hij het universum stil en vernietigd het. De achterliggende gedachte is het conflict tussen de rationele en emotionele geest. Zoals gewoonlijk is dit verhaal niet volledig op te maken uit de nummers zelf en is een achtergrond onderzoek wel handig. Aan het einde van het album zit een stukje code wat een random code genereerd dat, als het overeen komt met de feitelijke positie van alle elektronen, het universum kan vernietigen. Het lijkt een geinige gimmick maar er is daadwerkelijk een theoretische wetenschappelijke onderbouwing voor (voor de geïnteresseerde het valt onder het Quantum Zeno Effect).

Muzikaal hebben ze ervoor gekozen om dit verhaal te ondersteunen door gebruik te maken van ouderwetse geluiden (alsof ze met een stok op stenen aan het slaan zijn) dit aangevuld met de mechanische klanken van de machine en verpakt in een fragmentarisch jasje. Het album lijkt dan ook meer te draaien om de kunst van muziek dan de muziek zelf. Voor velen is dat een struikelblok muziek moet immers makkelijk consumeerbaar zijn. Een kleinere groep (die met elke tour groter blijft worden) houd wel van de complexe muziek en is bereid tijd en energie in het beluisteren en begrijpen van de muziek te stoppen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s