2015 Jaarlijst – Nr. 4

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2015}

Soulsavers – Kubrik

Een nieuwe soulsaver is altijd fijn, maar in tegenstelling tot de vorige paar albums hebben ze hier een volledig instrumentaal album van gemaakt. Een album, wat zoals de titel al doet vermoeden, geheel gewijd is aan personages uit de films van Stanley Kubrick. Veel van de films van Kubrick worden door mensen gewaardeerd en geprezen, ook de personages groeien uit tot grootheden wie kent immers niet de beroemde “Here’s Johnny” scene. De muziek die hier op dit album wordt gepresenteerd probeert de personages, hun gevoelens en emoties, weer tot leven te brengen. In hoeverre ze daar in geslaagd zijn kan ik niet beantwoorden aangezien ik, tot mijn grote spijt, nog steeds zijn befaamde film catalogus niet gezien heb.

Wat ik wel kan zeggen is dat dit album, wat met 32 minuten meer lijkt op een ep, een berg emotie, gevoel en verhaal ten gehoor brengt. Toch is kennis van die personages niet noodzakelijk om het album te waarderen. Het enigste wat je daarvoor moet doen is eventjes rustig gaan zitten en de muziek je laten meevoeren. Ben je wel bekend met de personages dan worden deze weer eventjes tot leven gewekt.

Op het album wordt de, door het ontbreken van zang, diepgang van de muzikale lagen blootgelegd. Iets wat vergelijking trekt met zowel klassieke muziek en post-rock, twee genre’s die beide machtige verhalen kunnen vertellen door alleen maar muziek te laten horen. En hieruit blijkt ook maar weer hoe groots de impact van muziek is.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s