2015 Jaarlijst – Nr. 5

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2015}

Bruce Soord – Bruce Soord

Hij heeft een naam voor zichzelf gemaakt met The Pineapple Thief. Een paar jaar terug ook al een samenwerking gedaan met het Wisdom of Crowds project (waarvan we hopelijk snel meer gaan horen). En heeft voor verschillende bands remasters gedaan. En dan nu zijn eerste officiële solo album. Een album wat er vooral uitspringt door zijn eenvoud.

De knallende epics van The Pineapple Thief hebben we al een tijdje niet meer, op het laatste album waren er zelfs duidelijke pop invloeden merkbaar. Maar zo ingetogen als dat we hem hier horen hebben we maar weinig van hem gehoord. Gelukkig is er ook plek voor wat meer ‘feest’ bij het nummer The Odds beginnen we bijna feestelijk, om daarna met een uitgedunde band verder te gaan.

De kunst van het weglaten, wat hij hier vakkundig aan het doen is, heeft een aantal gevaren, de grootste is dat je voorbij gaat aan de intimiteit en dat het allemaal saai gaat klinken. Gelukkig weet Bruce wat hij doet want saai klinkt het hier nooit. Sterker nog bij sommige nummers weet hij met minder meer te bereiken, het einde van Willow Tree bijvoorbeeld waar hij vakkundig opbouwt naar een het einde en dan op een simpele maar prachtige manier afsluit.

Een vergelijking met Steven Wilson zit er al een paar jaar in, beide erg actief met meerdere projecten en ook het masteren en remasteren van albums voor andere bands. Beide hebben geweldige albums en een aantal van de beste Prog nummers op hun naam staan. Verschil is dat Bruce een veel warmere en fijnere stem heeft. En dat is de grote troef op dit album. Want zodra er muziek weggelaten wordt, wordt de aandacht voor het geluid dat overblijft groter. zijn zachte licht warme zang bied net dat beetje extra.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s