2015 Jaarlijst – Nr. 7

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2015}

Nordic Giants – A Séance of Dark Dellusions

Post-rock is een lastig genre. De term zorgt al snel voor een link naar rock (een genre wat ook veel breder is dan de term doet vermoeden). En hoewel er wel gelijkenissen liggen zijn er veel meer verschillen. Afgezien daarvan zijn de verschillen tussen de post-rock bands al enorm. Een basisregel echter is dat de muziek gedreven wordt door een verhaal, het liefst zonder zang, en dat je er helemaal in moet op kunnen gaan.

Dat de twee heren die Nordic Giants vormen hier goed naar geluisterd hebben blijkt al snel. De muziek is volledig instrumentaal gedreven, hoewel er wel gebruik wordt gemaakt van enkele gast artiesten en soundclips. En het verhaal staat voorop. Om daar nog meer kracht bij te zetten gaan ze zelf ook in kostuum en zorgen voor vele verschillende ‘artistieke’ elementen. Dit blijkt vooral in de live optredens. Het artwork bij de cd, en het korte verhaal wat erbij zit, bied ook extra sfeer. Bedenkend dat we hier met een debut album te maken hebben maakt dat het geheel extra indruk maakt. De invloeden vanuit post-rock grootheden Sigur Ros en Godspeed You! zijn dan ook duidelijk aanwezig.

Het album zelf leunt zwaar op mysterie, iets dat door het artwork en de kostuums nog eens benadrukt wordt. De muziek is erg sfeervol en fijn om te horen. De nummers worden mooi opgebouwd naar een climax en er wordt voldoende ruimte gegeven om het verhaal duidelijk te krijgen. Het album klinkt als een geheel, dit in tegenstelling tot de eerder uitgekomen ep’s, wat ervoor zorgt dat de spanning blijft gedurende de 46 minuten. Daardoor gaat er veel meer beleving in het album zitten en daar wint dit album punten op. De aankleding en presentatie van de muziek zorgt ervoor dat je erin meegezogen wordt waardoor het album veel beter blijft hangen. Het verhaal hebben we al vele malen eerder gehoord, maar nog maar weinig keren met zo’n geweldige ervaring. Met een aantal jaren kan Nordic Giants zich zomaar tussen de grootheden van het genre bevinden.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s