Recensie: Enter Shikari – The Mindsweep

They blew up the bank of England
The paper burnt for days

The Bank of England
The Mindsweep Cover

Naar eigen zeggen het meest agressieve album wat ze gemaakt hebben. Iets wat niet direct uit de eerste twee singles bleek, The Last Garrison en Anaesthetist klinken eigenlijk zoals we gewend zijn van ze. Er zit een aanklacht naar de maatschappij in en het geheel wordt begeleid door de vele electro geluiden. De reacties op de single’s verschilden van positief tot zeer negatief en een veel gehoord commentaar is dat de nummers te ‘poppy’ zouden klinken. Gelukkig is daar op het album weinig van te merken en lijkt de agressie en stevigheid toch echt de boventoon te voeren. Het album heeft genoeg nieuws te bieden. En dat blijkt ook weer uit de ontwikkeling die ze in de sound doorvoeren. Opnieuw voeren electro en drum and bass de boventoon maar ook wordt er leentjebuur gedaan bij andere stijlen en bands. 

De eerste paar nummers (voornamelijk de twee single’s) zijn niet van een denderend niveau en er valt ook nog maar weinig nieuws te vinden. Pas vanaf Never Let Go of the Microscope wordt het interessant en hier klinken dan ook de eerste nieuwe invloeden door. Meteen ook een van mijn favorieten trouwens. De nummers die volgen klinken bekend maar bieden aardig wat nieuwe elementen om te vermaken.

Na een heerlijk rustige interlude komen we bij de tweede topper van het album, The Bank of England. Het nummer begint vrij relaxed en bouwt rustig door tot de laatste minuut waar ze alles totaal loslaten en volledig een andere (onnavolgbare) kant opgaan, heerlijk. 

There’s a Price on Your Head is geinspireerd op System of a Down, echter waar de nummers van System of a Down er een duidelijk lijn in hebben zitten gaat het hier om het zo hard en agressief mogelijk zijn, waardoor er maar weinig aan te genieten valt.

En dan is het weer tijd voor de Balad Dear Future Historians… . Toch wel de favoriet van het album. Het nummer wordt rustig en emotioneel opgebouwd waarna we naar het meest hoopvolle slotstuk worden geleid van het album. Hier klinkt een Enter Shikari zoals we die nog niet echt kende. Op Constellations klonken de eerste elementen al door maar met dit nummer laten ze zien dat ze veel meer in huis hebben dan alleen maar hard en agressief spelen. Wel zitten er nog genoeg groei mogelijkheden in, maar de muziek klinkt toch weer wat volwassener dan de vorige. Toch blijft de agressie goed zitten iets wat ook blijkt uit het bonus nummer Slipshod, kort, komisch en erg vermakelijk.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s