2015 Jaarlijst – Ontdekking van het jaar

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2015}

End of the Dream – All I Am

Een female-fronted metalband uit Nederland, klinkt bekend niet? Op muzikaal gebied is hier ook genoeg symfo-metal te vinden. Hier en daar zijn ook de pop invloeden aanwezig waardoor het sterk doet denken aan Within Temptation of Evanescence. Toch zijn hier ook aardig complexe structuren te vinden die doen denken aan Dream Theater en daar zit dan ook de kracht van de band. De symfonische metal, die ook doet denken aan Epica, aangevuld met de complexere song structuren zorgen voor een aantrekkingskracht. Doe daarbij nog een heerlijke zang, die van ongelofelijk hoog niveau is, en de poppy inslag zo af en toe en je hebt een band die hun muziek naar grotere hoogte tilt.

Het minste nummer is Collide die sterk doet denken aan Within Temtation. Het nummer moet als ballad doorgaan en haalt daarmee de kracht een beetje uit het album (een probleem wat meer ‘power’ bands hebben). Gelukkig komt in de volgende nummers de power weer terug en wordt er doormiddel van een, op Dream Theater gelijkende, epic naar het einde gewerkt. Onder de begeleiding van een piano mag de zangeres het album afsluiten door middel van het prachtige Gone, waar maar weer eens blijkt wat een geweldige stem ze heeft.

Het is je misschien opgevallen dat er nogal wat vergelijkingen met andere bands worden gemaakt. En dat is niet zonder reden. Was dit album zo’n 10 of 15 jaar geleden uitgekomen dan was dit erg hoog geëindigd. Nu is er het gevaar dat ze teveel gaan lijken op hun voorgangers. De samenvoeging van de complexe structuren en de krachtige symfonische metal komt niet vaak voor, in dat opzicht hebben ze zeker een plus punt te pakken. Maar er moet nog doorontwikkeld worden aan een eigen sound om meer onderscheid te krijgen. Gelukkig is er genoeg vakmanschap in de band aanwezig om dat te doen en de verwachtingen voor de opvolger staan ook flink hoog.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s