2014 Jaarlijst – Nr. 1

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2014}

Gazpacho – Demon

In 2003 was daar het eerste album (Bravo) van deze heren. Met dat album hebben ze goed duidelijk gemaakt dat er een nieuwe band in het prog genre bijkwam. Het was zeker niet het beste album maar er kwam wel veel sfeer en gevoel in naar voren. En zoals ze zelf ook zeiden, kregen (en krijgen nog steeds) we een mix van het onverwachte op ons af.

Drie albums en vier jaar later was het tijd voor het vierde album (Night). En dat bleek een album te zijn wat grote aandacht met zich mee bracht. Als ware meesters van de prog hebben ze een klassieker uitgebracht. Het album telt 5 nummers die net geen 55 minuten klokken en allemaal perfect in elkaar overlopen. Echter de grootste kwaliteit van het album zit hem in de sfeer. Night heeft een heerlijke dromerige sfeer en is verplicht voer voor elke prog liefhebber. Het vierde album heeft Gazpacho dan ook zeker geen windeieren gelegd, grotere bekendheid en een album wat de lat op een haast onmogelijke hoogte legde. Twee jaar later deden ze het nog eens dunnetjes over met Tick-Tock. Een album wat het tegenovergestelde was, niet dromerig maar recht in zijn raap en lekker stevig.

Dit jaar is het alweer tijd voor het achtste album. En het is een album geworden wat sinds de release niet van de eerste plek is af geweest, sterker nog geen enkel album dit jaar kwam er maar bij in de buurt. Het album, wat de naam Demon draagt, valt terug op Night en Tick-Tock. Dit keer zijn het 4 nummers, duurt het geheel 45 minuten en is het het meest duistere album wat ze hebben voortgebracht. Het album verteld het verhaal van een oud gevonden manuscript wat over een man gaat en zijn zoektocht naar een ouwenoud ‘iets’ wat de wereld en de mensen beïnvloed. Dit gaat gepaard met onverwachte wendingen, piepende deuren, kriekende vloeren en zweterige handen. Er kan met recht gezegd worden dat dit het beste werk is wat de heren hebben afgeleverd. Waar we dachten dat ze met Night de lat op een onmogelijke hoogte hadden gelegd, hebben ze met Demon die lat verhoogt.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s