2014 Jaarlijst – Nr. 3

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2014}

The Pineapple Thief – Magnolia

Ook The Pineapple Thief gaat een muzikale verandering door. De laatste paar jaar klinkt er steeds meer een poppy sound door de muziek heen en met All The Wars brachten ze dat tot een hoogtepunt. Een album wat de eenvoud en simpelheid van popnummers combineerde met de kracht van prog rock. Met Magnolia gaan ze een stap verder, zo klinkt het album op het eerste gehoor namelijk als een pop album. Het grootste gemis op dit albums zijn de lange epics die we zo graag horen. De gemiddelde lengte van de nummers ligt net onder de 4 minuten.

Toch klinkt het geheel een stuk steviger en harder dan de vorige albums. Dat komt voornamelijk door de ‘in your face’ stijl die hier heerst. Welke voortkomt uit het feit dat de lange opbouw in de nummers achterwege is gebleven. Ook het abrupte einde van een nummer werkt daar goed in mee. Toch klinkt het allemaal normaal en alsof ze het al jaren niet anders doen. Maar na een aantal luisterbeurten gebeurd er iets vreemds, waar we eerst vooral pop nummers hoorden (en dan ook niet in de buurt kwam van de top 10) komen er langzaam wat andere stijlen door. Zo is er een concept te ontdekken in het album (wat het concept dan is, is natuurlijk de grote uitdaging). Maar ook klinken er prog rock elementen door, zo is de wisseling in de muziek net in de nummers maar van nummer tot nummer, met hier en daar weer terugkoppelingen. Dit zijn elementen die er uiteindelijk voor zorgen dat het geheel steeds meer op je inwerkt.

Het mooie van het album is dat er geen enkel nummer bovenuit schiet. Tuurlijk zijn er de persoonlijke favorieten te vinden maar qua kwaliteit zit het gehele album op een hoog niveau. Langzaamaan begint The Pineapple Thief steeds meer bekend te worden. Zelf gaven ze bij het concert ook al aan dat elke keer dat ze hier weer komen de zaal steeds wat voller wordt. De grote zalen zullen waarschijnlijk niet gehaald worden, maar dat maakt de muziek er zeker niet slechter op.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s