2014 Jaarlijst – Nr. 5

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2014}

IQ – The Road of Bones

IQ is zo’n band die dit jaar bij de herontdekking stond. Voor de prog liefhebbers is dit waarschijnlijk wel een bekende naam en zo niet, ga je schamen. IQ staat gerant voor kwaliteit, spanning en ongelofelijk veel sfeer. Zoals het IQ betaamt zit ook tussen dit en het voorgaande album meer dan genoeg tijd (vijf jaar in dit geval). En daar blijkt ook wel de moeite en energie die in dit album gegoten is. Toch beschuldig ik IQ van de doodzonde van de Prog, namelijk het oeverloos herkauwen van dezelfde formule. Echter in tegenstelling tot de meeste bands die dit doen slaagt IQ erin om je bij elk album opnieuw op het puntje van je stoel te laten zitten. De hoeveelheid tijd die er tussen de albums zit werkt hier ook goed aan mee.

Dan naar het album. vijf nummers met een speelduur van 52 minuten. Een nummer van 19 minuten (Without Walls) en eentje van 11 minuten. De eerste twee nummers zitten rond de 8 minuten en dan blijven er nog zo’n 6 minuten over die voor het kortste nummer bewaard worden. Without Walls is het meesterwerk van dit album, maar tegelijkertijd doe ik daarmee de rest tekort. Vanaf het moment dat je het album aanzet is het puur genot tot en met de laatste minuut. Gelukkig kan dan de tweede cd aangezet worden, mits je de dubbel uitgaven hebt. Deze tweede cd levert zes extra nummers en 50 minuten extra genieten.

Verwacht geen stevige harde muziek, dan zit je hier echt verkeerd. Wat je wel krijgt zijn sfeervolle voorzichtig opgebouwde nummers die langzaam tot een climax komen. Muziek waar het verhaal en sfeer vooraan staan. Dit heeft als resultaat dat het album wat moeilijk is om in te komen en om te doorgronden, dat is dan ook de reden dat dit pareltje niet verder komt dat de vijfde plek. Als laatst geef ik de tip om het onderstaande 8 minuten durende nummer aan te zetten, de ogen te sluiten en het geheel over je heen je laten komen


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s