2014 Jaarlijst – Nr. 6

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2014}

Anathema – Distant Satellites

Twee jaar na het geweldige Weather Systems is daar de opvolger. En eigenlijk kunnen we wel zeggen dat Distant Satellites het derde album in deze serie is. De overeenkomsten met de vorige twee albums en voornamelijk Weather Systems zijn erg groot. Zo groot zelfs dat je tijdens de eerste paar nummers het idee hebt dat ze aan zelfplagiaat doen. En eigenlijk doen ze dat ook, maar ze doen het zo verdomd goed dat het geen donder meer uitmaakt. Het gevoel en de emotie spatten ervan af en het duurt dan ook niet lang voordat je weer helemaal opgaat in de muziek.

Maar dat is natuurlijk niet alles, de door pop beïnvloede muziek gaat mee met de tijd. Oftewel de electronic is zowaar vertegenwoordigd. De commerciële kant lijkt daardoor nog meer de overhand te nemen, en het komt aardig dicht in de buurt van de zogenoemde ‘3fm muziek’. Gelukkig raken ze het doel niet kwijt, en ook al is de electronic op de tweede helft nadrukkelijk aanwezig het verzand nergens in oeverloos gepiel met knopjes om maar een ‘wall of sound’ te maken. Echter lukt het niet meteen goed, zo is het nummer You’re not Alone een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. Gelukkig behoren de laatste twee nummer tot de beste van de plaat en vergeven we ze dit 3,5 minuut durende drama.

Anathema zou Anathema niet zijn als ze niet ergens een geweldig emotioneel nummer zouden hebben, en dat nummer is Anathema. Een nummer naar de band vernoemen is altijd wat tricky en als je dan nog een refrein als volg erin stopt, tja: “But we laughed / And we cried / And we fought / And we tried / And we failed / But I loved you / I loved you”. Gelukkig wordt het geheel gezongen door Vincent Cavanagh en die zorgt ervoor dat bovenstaande je de rillingen over de rug doet lopen.

Het is een uiteindelijk album geworden wat zelfs met de electronic niet echt verrast, maar opnieuw weten ze je op te nemen in de muziek.

Anathema doet hier iets wat veel bands (kijk naar Queen, de Beatles en nog vele andere) al jaren hebben gedaan, simpele maar oprechte nummers die je weten te pakken en niet meer loslaten. En net zoals de bands die ze voorgingen gaat ook Anathema mee met de tijd, en laten ze zien hoe electronic gebruikt zou moeten worden.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s