2014 Jaarlijst – Nr. 9

{oorspronkelijke bericht geplaatst in december 2014}

Seether – Isolate and Medicate

Seether is een band die opgekomen is in het post-grunge genre. En door de eerste twee albums hebben zijn ze aardig groot geworden (zelfs in Nederland). Echter zo’n 4 jaar geleden raakte ze de kracht wat kwijt. De agressie, rauwheid en zware ondertoon verdween uit de muziek en de pop sound kwam om de hoek kijken, tot dit jaar. Het lijkt of ze eindelijk de juiste toon weer gevonden hebben.

De sporen van de pop invloeden zijn nog wel hoorbaar en ook blijft het rauwe randje achterwege. Toch gaat dit album weer een stuk dichter naar de oorspronkelijke sound. In de eerste single, Words as Weapons, is de zwaardere insteek hoorbaar. Ook in See You at The Bottom, My Disaster, Nobody Praying For Me, Suffer it All en Burn The World is die hoorbaar en klinkt de dreiging die heerste op de eerste paar albums weer door. Daar staan dan nummers als Same Damn Life, Crash en Save Today tegenover, die in lijn liggen met het voorgaande album en die gemaakt lijken om mee te zingen.

Uiteindelijk haalt dit album het niet bij Disclaimer en Karma And Effect, daarvoor mist het de rauwe agressie. Toch schemert de rauwheid wat door in dit album, en is de pop gevoeligheid wat naar achteren geschoven, wat de kwaliteit alleen maar ten goede komt. Live is gelukkig de rauwheid flink aanwezig en staan ze als een huis, toch is het dan merkbaar hoe makkelijk de nummers van de laatste albums zijn. De nummers worden met gemak door de zaal meegezongen terwijl het bij de oude (lees echte) hits wat moeizamer gaat, hoewel er dan juist weer met regelmaat een moshpit opkomt.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s