2018 Jaarlijst – Nr. 5

Deafheaven – Ordinary Corrupt Human Love

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik in 2013 Sunbather een kans gaf. Ik wist niet hoe snel ik het weer uit kon zetten. Muzikaal heerlijk en ontzettend sterk in elkaar gezet, maar die zang….

Nu 5 jaar later zag ik de naam weer voorbijkomen met een nieuwe release en weer overal lyrische berichten. Dus wat doe je dan, juist je gaat het gewoon opnieuw proberen. Misschien klinkt het wel anders of misschien is in die 5 jaar tijd mijn smaak wel zover aangepast dat ik het nu wel kan hebben. Het is voornamelijk het laatste, hoewel ze wel wat afwisselender klinken dan eerst is het nog steeds dezelfde bak ruis die ten gehore gebracht wordt.

Het begon met de single Honeycomb, een single die mooi opbouwt maar je wel direct in het diepe gooit. Tijdens de 11 minuten komt er een bijzonder sfeervolle mix van verschillende Metal stijlen zoals je het niet veel tegenkomt. Dat de band het label Death Metal opgeplakt krijgt is daarom eigenlijk niet echt verdiend. Ze zijn namelijk een stuk progressiever dan menig progressieve metal band tegenwoordig. Goed. Weer terug naar de muziek. De tweede single was Canary Yellow en ook dat is weer een parel. Een ruim 2 minuten durende sfeervolle en kalmerende opbouw leiden je naar een stevige inslag die volledig natuurlijk aanvoelt. En zo wordt ook dit nummer een bijzonder sfeervolle mix van verschillende metal stijlen.

Dat was reden genoeg om Sunbather ook weer een kans te geven en dat album bevalt nu een stuk beter. Tevens is ook duidelijk waarom iedereen er zo lyrisch over was. De combinatie van stijlen (lopend van Death Metal tot shoegaze en alles wat er tussen in zit) werkt ontzettend goed.

Deafheaven is er daarmee eentje geworden die voor een langere tijd kan blijven. De kwaliteit is ontzettend hoog en de bijzondere mix van stijlen blijft uitnodigen om te beluisteren. Dat ze met Ordinary Corrupt Human Love hun meest toegankelijke en afwisselende plaat afleveren helpt daar uiteraard ook bij.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s