2018 Jaarlijst – Nr. 4

A Perfect Circle – Eat the Elephant

Looming, omnipresent
This task ahead
This task at hand
Ominous and daunting
Crippling undertaking, I’m frozen


Where to begin eludes me
Without you to remind me


Just take the stab
Just take the swing
Just take the bite
Just go all in

– Eath the Elephant

14 jaar zat er tussen, 14 jaar voordat er een nieuw album kwam. Na 2 briljante albums in 2000 en 2003 was er in 2004 het coveralbum en bleef het daarna stil. Toen vorig jaar ineens The Doomed verscheen was de hoop groot en het duurde niet veel langer alvorens er eindelijk conformatie kwam over een nieuw album. Maar 14 jaar is een lange periode dus het was nog maar de vraag of dit album het wel kon halen bij de eerste twee albums.

Om maar meteen duidelijk te zijn het is herkenbaar als A Perfect Circle, maar het is wel degelijk een andere band dan ruim 14 jaar geleden. De nummers zijn kalmer, subtieler, rustiger en meer aandacht voor de vocals. De muziek is echter nog steeds doorspekt met scherpe randen en symboliek.

Bravissimo, hip hip hooray
What a glorious display
Melt our joyous hearts away
Under the mushroom cloud confetti


Hip hip hooray
For this fireworks display
Mind and body blown away
What a radiant crescendo

– So Long and Thanks for all the Fish

Alles komt aan bod, politiek (The contraction & Hourglass), religie (The Doomed & Talktalk) en de maatschappij (Disillusioned & So long and thanks for all the fish). Alle nummers houden de luisteraar en spiegel voor. Terwijl de muziek bij vlagen erg tegenstrijdig aanvoelt, zo is de muziek in So Long and Thanks for all the Fish erg vrolijk in vergelijking met de tekst.Er is daarnaast ook meer ruimte voor verbreding in de muziek. The Doomed klinkt nog het meest als de ‘klassieke’ A Perfect Circle. Terwijl Hourglass een veel modernere en elektronischere band laat horen.

Het blijft echter niet bij het voorhouden van een spiegel, maar voornamelijk de boodschap die ze erbij stoppen. De wereld is een grote puinhoop terwijl iedereen zich focust op een digitale omgeving en het delen van de vele problemen. Met Eat the Elephant geven ze aan dat iedereen moet gaan handelen. Dit gebeurd uiteraard in typische A Perfect Circle stijl en niemand zegt het beter dan zij zelf.

Aristocrat breaks down to
Timocrat breaks down to
Oligarch breaks down to
Republocrat breaks down to
Aristocrat breaks down to
Timocrat breaks down to
Oligarch breaks down to
Republocrat breaks down to
No hope left in the hourglass

A ten, niner, eight!
A ten, niner, eight!
A ten, niner, eight!
Eight, seven, six
Five, four, three, two
A ten, niner, eight!
A ten, niner, eight!
A ten, niner, eight!
Eight, seven, six
Five, four, three…

– Hourglass

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s