2018 Jaarlijst – Nr. 9

Thomas Azier – Stray

In 2014 was er het industriële Hylas vanuit Berlijn. In 2017 was er het liefelijke Rouge uit Parijs. In 2018 is er het wereldse Stray van over wereld. Na twee albums gemaakt te hebben vanuit de steden Berlijn en Parijs vond Thomas het tijd voor iets anders. Een reis over de wereld was de inspiratie voor zijn derde album Stray. Dat heeft als resultaat dat er verschillende invloeden vanuit onder andere Afrika en Japan te horen zijn. Uiteraard zonder de kenmerkende stijl te verliezen.

Dat het wereldse karakter in Stray zo voelbaar is, is helemaal niet gek. Gedurende 18 maanden de gehele wereld over trekken en mensen ontmoeten laat zo zijn indrukken achter. Juist dat maakt de muziek van Thomas zo sterk. Nergens wordt gekozen voor de cliche’s of de radiovriendelijke pop. In plaats daarvan kiest hij voor de experimenten en zijn eigen intuitie. Uiteraard geholpen door de vele invloeden vanuit de reis.

Daar zit dan ook precies het keerpunt, de echte knaller die hem doet doorbreken mist ook op dit album weer. Rouge liet een duidelijkere pop stijl horen, die ook hier weer goed hoorbaar is. Maar nergens is er een nummer wat de eerste plek op de lijsten gaat pakken. Hoewel hij het zeker verdient is het echter zeker niet erg. Stray bewijst namelijk dat Thomas zijn eigen gang gaat en doet wat hij wilt doen. Dit doet denken aan voornamelijk David Bowie, Altijd afwijkend in de pop stijlen en maakte muziek zoals hij het wilde.

Ik zei het in 2014 en in 2017, Thomas Azier is een Nederlander die we mogen koesteren op muzikaal gebied. Stray bewijst dat opnieuw. 3 albums met 3 verschillende stijlen. Allemaal gebaseerd in de pop maar allemaal afwijkend van de norm. Wat wil je nog meer.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s