2018 Jaarlijst – Nr. 8

Tremonti – A Dying Machine

Look at you now, you’re a dying machine
Cold and disfigured, corrupted, diseased
Again, you’ve come back, oh, I’ll die in this place
Mechanical cradle, synthetic embrace
You’re a dying machine, you’re a dying machine

– A Dying Machine

Bekend als de gitarist van Creed en Alter Bridge besloot Mark Tremonti in 2012 zijn eerste solo album uit te brengen. De liefhebbers van Creed en Alter Bridge wisten natuurlijk al dat dit een heerlijk gitaar gedreven metal album zou worden. In 2015 en 2016 werden daar twee vervolgen aan gegeven, dit afwisselend met het nieuwe album van Alter Bridge.

Nu in 2018 is het tijd voor zijn 4e album, alvorens er volgend jaar een 6e van Alter Bridge verschijnt. Dit 4e album toont niet simpelweg aan dat hij ontzettend strak gitaar kan spelen, of snoeiharde metal ten gehore kan brengen. Nee dit 4dealbum is een album waarbij mark wilt aantonen niet simpelweg de gitarist van de band te zijn. Mark is namelijk een songwriter als eerste en een gitarist als tweede.

De fans weten ondertussen wel dat Mark veel nummers heeft geschreven bij zowel Creed als Alter Bridge. Maar om ervoor te zorgen dat niemand die fout nog eens maakt heeft hij er dit keer ook een boek bijgeschreven. Sterker nog het album is de soundtrack van het boek geworden. Dat maakt dat het album een echt concept album is geworden. En mocht je willen weten waar het over gaat, dan lees je het boek maar, zoals hij zelf zegt.

Deze keus heeft veel invloed op de stijl van het album gehad. De snoeiharde metal en de razendsnelle riffs zijn nog aanwezig. Maar er is meer afwisseling tussen en in de nummers. Met als prachtig voorbeeld het titelnummer A Dying Machine waarin hij zowel met de muziek als de zang de twee personage’s een stem geeft. Het maakt de muziek een stuk levendiger en pakkender. De keus voor een conceptalbum heeft nog een voordeel, de sfeer kan veel beter opgebouwd worden. De nummers vormen namelijk een geheel, in plaats van allemaal losse verhaaltjes. Dat blijkt ook wel door dat de singles meer moeite hadden om goed binnen te komen. Terwijl het album als geheel daar geen enkele moeite mee heeft.

Het wachten is nu alleen nog op de verfilming van het boek. Dan hebben we straks een soundtrack van de film, gebasseerd op het boek wat hoort bij deze cd. Allemaal bedacht, geschreven en gemaakt door Tremonti. Ik teken er alvast voor, zo vaak zit ik namelijk niet headbangend in de bioscoop.

Take me on
All I ever wanted was a friend of mine to take the time
But the time is gone
All I ever wanted was a friend of mine to take the time

– As the Silence Becomes Me

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s