2018 Jaarlijst – Nr. 10

Myles Kennedy – Year of the Tiger

Myles is voornamelijk bekend als zanger van Alter Bridge en zijn werk met Slash. Daarnaast is er ook zijn werk bij the Mayfield Four en de vele gastoptredens en samenwerkingen. Dat Myles veel als gast gevraagd wordt is helemaal niet gek. Hij heeft een duidelijk herkenbare zang die zich prima laat mixen met de vele verschillende rock stijlen. Dat hij daarnaast al jaren aan een soloplaat werkt (sinds 2009) is ook niet verbazend. Dat het tot dit jaar heeft geduurd voordat het er kwam dan weer wel. Dat het zo lang heeft geduurd voordat zijn solo debut het licht zag is ietwat onduidelijk. Wel is duidelijk dat Year of the Tiger niet het origineel is, die ligt nog ergens op een plank stof te happen. 

Never mind the pain 
Cause love can only heal 
If only you could trade the dark for light 
It might reveal 
That there’s a place inside 
Don’t be afraid to feel 
Cause love can only heal

– Love can Only Heal

Year of the Tiger is overduidelijk anders, hoewel er nog regelmatig een zogenaamde wall of sound geproduceerd wordt. Het geheel is veel meer blues georiënteerd en daardoor een stuk ingetogener. Dat de man daarnaast een verhaal te vertellen heeft is wel duidelijk. De rode lijn is het verlies van zijn vader en het onbegrip wat daarbij komt. 

Cause faith can be blind 
But it cannot justify 
The tragedy of a love’s demise 
We can’t replace 

No final rite 
There will be no last goodbye 
like a whisper in the night 
You slipped away

– Blind Faith

Daarmee is Year of the Tiger een erg persoonlijke plaat geworden waarbij Myles zichzelf de volledige vrijheid geeft. Dat betekent naast de ingetogen muziek en de blues invloeden ook een dynamischere zang. Juist het deel waar Myles zo verrekte goed in is. En dat maakt dat het album grijpt, met zijn zang neemt hij je mee in zijn verhaal, zijn onbegrip en zijn vragen. Het is niet alleen maar muziek die je hoort maar je voelt de emotie erachter. Iets wat hij bij Alter Bridge ook zo goed weet te doen, maar nu is het volledige album zo. 

Year of the Tiger is een bijzonder fijne plaat die ondanks de trieste aanleiding nergens verloren aanvoelt. Met de ingetogen stijl en de dynamische zang gaat de plaat leven. Daarnaast is de kwaliteit van jaren muziek maken en schrijven hoorbaar. Er staat dan ook geen enkel vervelend nummer op. Hopelijk duurt een volgende soloplaat niet zo lang als deze. Dit vraagt namelijk om meer. 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s