2018 Jaarlijst – Nieuwplaat

Cedric Burnside – Benton County Relic

Het is altijd leuk om de eerste plaat van een artiest bij de release mee te krijgen. In dit geval de eerste solo plaat van Cedric Burnside. Voor de blues kenners ook wel bekend als kleinzoon van R.L. Burnside en zoon van Calvin Jackson. Namen die mij helemaal niets zeggen. Cedric blijkt echter al flink wat jaren actief te zijn geweest voordat hij op zijn veertigste het eens tijd vond worden voor wat solo werk. Zo heeft hij jaren als drummer in verschillende bands gewerkt en heeft hij enkele jaren geleden een album uitgebracht als ‘The Cedric Burnside Project’.

Dat hij ervaring heeft in de muziek blijk al snel. Hoewel de muziek vrij rauw en kaal in elkaar steekt klopt het precies. Door te kiezen voor een drumstel en een gitaar ontstaat er een heerlijke sound die regelmatig doet denken aan The Black Keys. Het swingt er dan ook regelmatig op los.

Het album is een heerlijke mix van rustige voortkabbelende blues, swingende en funky grooves, rauwe riffs en hier en daar wat akoestisch werk. De ruime mix werkt omdat de twee instrumenten ook alle ruimte krijgen. Nergens wordt er iets overstemt of verdrongen om iets anders voorrang te geven. Dat blijkt ook uit de hele opbouw van de, vaak simplistische nummers. Er wordt de tijd genomen voor het neerzetten van de groove, er wordt ruimte gegeven voor wat zang en de boodschap, waarna de rest van het nummer opgevuld wordt met swingende blues. Puur genieten.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s